Hvad er Kunstsvømning?

Indtil 2018 hed sporten synkro svømning, men på verdensplan blev det ændret til Artistic Swimming, som så i Danmark kaldes kunstsvømning.

Kunstsvømning er sjovt og flot. Kunstsvømning beskrives bedst som ballet i vandet, som bliver udført til musik, der kan høres både over og under vandet. Der er blevet svømmet Kunstsvømning i Thisted siden midten af 1970`erne. Kunstsvømninger en anderledes måde at være i vandet på, og du behøver ikke at være supersvømmer for at svømme Kunstsvømning.

De fleste starter når de er omkring 9-11 år, men der er ingen alderskrav for at starte. Du skal kunne begå dig i det dybe bassin uden bælte og vinger, samt kunne lide at få hovedet under vandet, så kunstsvømning kunne være en god fortsættelse efter at du har svømmet i svømmeskolen på letøvet/øvet hold. De fleste svømmere er piger, men drenge kan også svømme Kunstsvømning. Som Kunstsvømmer udvikler du en helt særlig vandføling, og du bliver stærk og smidig. Du får en god kondition, en god balance og en flot kropsholdning. I Kunstsvømning arbejder vi med forskellige måder at bruge kroppen på i vandet. Du skal lære at lave forskellige figurer i vandet, som bruges både i musikprogrammerne og som du bliver bedømt på til stævner. Vi træner forskellige skodninger, hvor du blandt andet bruger dine armmuskler, så du kan holde balancen selvom du har hovedet nedad og benene over vandet.

Vandtrædning og undervandssvømning er også faste punkter i træningen. Vi bruger altså hele kroppen, og mange forskellige muskelgrupper når vi svømmer synkro. Kunstsvømningens mål er lethed, elegance og kontrol, der opnås gennem lang tids teknik- og styrketræning.

Vi har næsten altid hovedet under vand og benene oven vande, så hvis du godt kan lide at dykke og lave akrobatik, er Kunstsvømning måske noget for dig.

Kunstsvømning er en meget alsidig sport, og ligesom med dans er det en fordel at have rytmisk sans, når man svømmer musikprogrammer. Mange undrer sig over hvordan Kunstsvømmerne følges så flot ad og er helt synkrone. Det skyldes simpelthen at vi tæller takter til musikken. Tidligere skulle musikprogrammerne udføres til musik uden sang, men i dag er der ingen specifikke krav til musikken, og der er set eksempler på musikprogrammer lige fra Mozart til AC/DC – kun fantasien sætter grænser! Kunstsvømning er en kreativ sport, hvor den enkelte svømmer får en unik mulighed for at sætte sit præg på deres musikprogrammer og dermed også træningen.

Stævner

Der er forskellige stævner i løbet af året, både for nybegyndere og elitesvømmere.Til stævner bedømmes alle svømmere på nogle fastlagte figurer, som bliver sværere efterhånden som svømmeren bliver dygtigere. Derudover deltager man med et musikprogram, enten som solo, duet, hold eller kombineret hold. Et hold består af 4-8 svømmere, her kan der laves mange forskellige flotte mønstre og flotte løft. Et kombineret hold er en blanding af de andre tre svømmearter, der består af 4-10 deltagere. Til stævner kan man deltage i alle fire kategorier, men som begynder starter man som regel med et enkelt musikprogram, der for det meste er et hold eller en duet. Som svømmeren udvikler sig er der mulighed for at udvide mængden af musikprogrammer. For begyndere er der omkring 3-4 stævner om året, der finder sted forskellige steder i landet, mens der for dygtigere svømmere er der 6-7 stævner i Danmark samt mulighed for udlandsstævner.

Badedragter/sminke

Til musikprogrammer bærer Kunstsvømmerne altid farvestrålende badedragter og matchende hårpynt. De fleste køber badedragten og syer derefter selv palietter eller stof på. Det er sjovt, og en hyggelig aktivitet som svømmere kan samles om og hjælpe hinanden med. Som begynder er der mulighed for at låne svømmeklubbens badedragter til musikprogrammer. Til stævner sættes pigernes hår altid op i en knold, og får at frisuren holder i vand kommes der gelantine i håret. Mange Kunstsvømmmere bruger også make up i stærke farve som udsmykning. Hele udsmykningen og præsentationen af svømmeren er med til at afspejle og forstærke det ”tema” som svømmeren har valgt til sit musikprogram, det kan for eksempel være en film, et land, en sanger eller noget helt andet, som svømmeren ønsker at fremføre.

Hvis du har lyst til at prøve om Kunstsvømning er noget for dig, er du velkommen til vores træninger. Det er ikke et krav at du starter ved begyndelsen på en sæson, der er også mulighed for at starte midt i en sæson. Du kan prøve det nogle gange inden du melder dig til.

Du kan også gå  til Kunstsvømning feks een gang om ugen og på et hold i svømmeskolen samtidig.

For yderligere information kontakt Lene Søgaard på tlf 30 28 42 09 eller mail: lene@lsbogh.dk eller mød op til een af vores træninger 

Læs mere i vores håndbog og introduktions materiale /UserFiles/Synkro/Filer/Introduktion_og_haandbog_til_kunstsvoemning.docx