Hvad er synkro?

Synkro er sjovt og flot. Synkro beskrives bedst som ballet i vandet, som bliver udført til musik, der kan høres både over og under vandet. Der er blevet svømmet synkro svømning i Thisted i over 40 år. Synkro er en anderledes måde at være i vandet på, og du behøver ikke at være supersvømmer for at svømme synkro. De fleste starter når de er omkring 10-11 år, men der er ingen alderskrav for at starte. De fleste svømmere er piger, men drenge kan også svømme synkro. Som synkro svømmer udvikler du en helt særlig vandføling, og du bliver stærk og smidig. Du får en god kondition, en god balance og en flot kropsholdning. I Synkrosvømning arbejder vi med forskellige måder at bruge kroppen på i vandet. Du skal lære at lave forskellige figurer i vandet, som bruges både i musikprogrammerne og som du bliver bedømt på til stævner. Vi træner forskellige skodninger, hvor du blandt andet bruger dine armmuskler, så du kan holde balancen selvom du har hovedet nedad og benene over vandet.

Vandtrædning og undervandssvømning er også faste punkter i træningen. Vi brugeraltså hele kroppen, og mange forskellige muskelgrupper når vi svømmer synkro. Synkrosvømningens mål er lethed, elegance og kontrol, der opnås gennem lang tids teknik- og styrketræning.

Vi har næsten altid hovedet under vand og benene oven vande, så hvis du godt kan lide at dykke er synkrosvømning måske noget for dig.

Synkrosvømning er en meget alsidig sport, og ligesom med dans er det en fordel at have rytmisk sans, når man svømmer musikprogrammer. Mange undrer sig over hvordan synkronsvømmere følges så flot ad og er helt synkrone. Det skyldes simpelthen at vi tæller takter til musikken. Tidligere skulle musikprogrammerne udføres til musik uden sang, men i dag er der ingen specifikke krav til musikken, og der er set eksempler på musikprogrammer lige fra Mozart til AC/DC – kun fantasien sætter grænser! Synkro er en kreativ sport, hvor den enkelte svømmer får en unik mulighed for at sætte sit præg på deres musikprogrammer og dermed også træningen.

Stævner

Der er forskellige stævner i løbet af året, både for nybegyndere og elitesvømmere.Til stævner bedømmes alle svømmere på nogle fastlagte figurer, som bliver sværere efterhånden som svømmeren bliver dygtigere. Derudover deltager man med et musikprogram, enten som solo, duet, hold eller kombineret hold. Et hold består af 4-8 svømmere, her kan der laves mange forskellige flotte mønstre og flotte løft. Et kombineret hold er en blanding af de andre tre svømmearter, der består af 4-10 deltagere. Til stævner kan man deltage i alle fire kategorier, men som begynder starter man som regel med et enkelt musikprogram, der for det meste er et hold eller en duet. Som svømmeren udvikler sig er der mulighed for at udvide mængden af musikprogrammer. For begyndere er der omkring 3-4 stævner om året, der finder sted forskellige steder i landet, mens der for dygtigere svømmere er der 6-7 stævner i Danmark samt enkelte udlandsstævner.

Badedragter/sminke

Til musikprogrammer bærer synkronsvømmere altid
farvestrålende badedragter og matchende hårpynt. De fleste køber badedragten og
syer derefter selv palietter eller stof på. Det er sjovt, og en hyggelig
aktivitet som svømmere kan samles om og hjælpe hinanden med. Som begynder er
der mulighed for at låne svømmeklubbens badedragter til musikprogrammer. Til
stævner sættes pigernes hår altid op i en knold, og får at frisuren holder i
vand kommes der gelantine i håret. Mange synkrosvømmere bruger også make up i
stærke farve som udsmykning. Hele udsmykningen og præsentationen af svømmeren
er med til at afspejle og forstærke det ”tema” som svømmeren har valgt til sit
musikprogram, det kan for eksempel være en film, et land, en sanger eller noget
helt andet, som svømmeren ønsker at fremføre.

Hvis du har lyst til at prøve om synkro er noget for dig, er du velkommen til vores træninger. Det er ikke et krav at du starter ved begyndelsen på en sæson, der er også mulighed for at starte midt i en sæson.